logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Plan voor nieuwe weg in Klaaswaal'
30sep 2016

Plan voor nieuwe weg in Klaaswaal

Na een intensief voorbereidingsproces met diverse belanghebbenden ligt er een oplossing voor de huidige verkeersproblemen op de centrale assen in het dorp Klaaswaal. Het college besloot dinsdag 27 september 2016 voor de aanleg van een verkorte bypass in combinatie met aanpassingen aan de centrale assen, te weten de Molendijk, Rijksstraatweg, Oud-Cromstrijensedijk oostzijde en westzijde en Kreupeleweg.

“Vorig jaar was ons motto: niets doen is geen optie”, aldus wethouder Hans Flieringa. “Ik hoop dat we met deze oplossing kunnen bijdragen aan de leefbaarheid in Klaaswaal!”

Combinatie

De aanleg van de bypass alleen biedt geen integrale oplossing voor de verkeersproblemen. Daarom is een combinatie van maatregelen noodzakelijk om daarmee het gebruik van de centrale assen te ontmoedigen en het gebruik van de bypass te stimuleren. Te denken valt aan een verbod voor vrachtverkeer, het opnieuw inrichten van de kruising (Schans) of het afsluiten van de Industrieweg naar de Oud-Cromstrijensedijk oostzijde.

Tracé

Het tracé van de beoogde bypass loopt tussen de Oud-Cromstrijensedijk oostzijde en de Rijksstraatweg. Deze 60-km weg sluit aan ten zuiden van de komgrens en ontlast de Molendijk als toegang voor bestemmingsverkeer voor bewoners en ondernemers van de kern Klaaswaal. Het exacte tracé stelt de gemeente op een later moment vast. Met de aanleg van een nieuwe infrastructuur is veel geld gemoeid, vandaar dat het college een duurzame oplossing voorstelt die rekening houdt met toekomstige ontwikkelingen als de vorkstructuur en de A4-Zuid.

Maatregelen

Ook de voorbereiding en uitvoering om te komen tot een nieuwe infrastructuur kost tijd. De aanleg van de verkorte bypass gaat samen met het aanpassen van de centrale assen. Het college wil niet wachten totdat de nieuwe weg en maatregelen gerealiseerd zijn. Vandaar dat zij voorstelt om vooruitlopend op de aanleg al duurzame maatregelen te treffen op de centrale assen. Op die manier wordt er eerder gewerkt aan de leefbaarheid in het centrum van Klaaswaal.

Vervolg

Het is van belang dat de voorgestelde oplossing ook het gewenste effect bereikt. Daarom stelt het college voor om de effecten van de circulatie van het verkeer bij de aanleg van de nieuwe weg te onderzoeken. Deze resultaten vormen meteen input voor het verdere proces en zijn nodig voor de bestemmingsplanprocedure om de nieuwe weg mogelijk te maken.

De Commissie Ruimtelijke en Beheerszaken behandelen het voorstel op 11 oktober 2016. Tijdens deze vergadering is er gelegenheid voor bewoners om hierover in te spreken. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met de raadsgriffier via griffie@cromstrijen.nl (uiterlijk 24 uur van te voren). Vervolgens neemt de gemeenteraad op 8 november 2016 een besluit over de verkeersontsluiting in Klaaswaal. Meer informatie is te vinden op www.cromstrijen.nl > Wonen en Leven > Projecten > Verkeersontsluiting Klaaswaal.

Het raadsvoorstel is te vinden op http://cromstrijen.notudoc.nl/cgi-bin/agenda.cgi/action=view/id=52557



Deel dit bericht met je vrienden!