logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Samen werken aan goed taalonderwijs voor nieuwkomers'
29jun 2016

Samen werken aan goed taalonderwijs voor nieuwkomers

CSG De Waard en de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard gaan een eigen taalklas beginnen voor anderstalige kinderen. Hiermee zijn zowel het onderwijs als nieuwkomers gebaat.

Met het opzetten van een eigen taalklas in de regio willen de schoolbesturen in de Hoeksche Waard kinderen uit het buitenland goed taalonderwijs bieden, dichtbij huis. Christelijke Scholengroep De Waard neemt de organisatie en uitvoering voor haar rekening en vond hiervoor steun bij de vijf gemeenten. Deze colleges besloten een voorlopige subsidie toe te kennen om de taalklas te beginnen met ingang van het schooljaar 2016 – 2017.

,,Voor zowel de kinderen als de ouders uit deze doelgroep is het een voordeel om direct onderwijs in de eigen leefomgeving te kunnen volgen,” aldus wethouder Geràldo Janssen van Strijen. De heer Bert Tuk, bestuurder van CSG De Waard, vult aan: ,,Bovendien verzekeren we ons hiermee van een voldoende taalniveau wanneer kinderen instromen in de reguliere klassen.”

In een taalklas - ook wel taalbad of schakelklas genoemd- volgen kinderen die geen of onvoldoende Nederlands spreken een intensief taalprogramma dat gericht is op het leren van de Nederlandse taal. Na ongeveer 1 tot 1,5 jaar kunnen zij doorstromen naar het reguliere onderwijs. Op dit moment reizen anderstalige kinderen van 6-12 jaar voor deze vorm van basisonderwijs naar scholen buiten de regio. Kinderen van 4 en 5 jaar gaan wel direct naar de kleuterklas op een reguliere basisschool in de eigen woonplaats.

De klas wordt gevestigd in CBS De Hoeksteen in Oud-Beijerland. Op deze school zijn de juiste randvoorwaarden aanwezig om de taalklas op een verantwoorde wijze onder te brengen. Er zijn inmiddels twee leerkrachten en een onderwijsassistent benoemd. Ook zijn de kinderen en ouders van de school op de hoogte gebracht.

Op de foto: Marco de Jong, directeur CBS De Hoeksteen; Geràldo Janssen, wethouder gemeente Strijen; Bert Tuk, voorzitter college van bestuur CSG De Waard en het onderwijsteam dat betrokken is bij de taalklas: juf Aletta, juf Anja, juf Denise, juf Hettie en juf Yvonne.



Deel dit bericht met je vrienden!