logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gerard van Roon toont nieuw werk in Immanuël'
06apr 2016

Gerard van Roon toont nieuw werk in Immanuël

Tot 30 juni 2016 kunnen bezoekers van Dienstencentrum 't Weegje, Verzorgingshuis Immanuël genieten van een serie prachtige olieverfschilderijen van Gerard van Roon. En genieten is in dit geval een woord wat helemaal op zijn plaats is, want de fijnzinnige schilderijen van de nu 87 jarige inwoner van het Kildorp laten een groot vakmanschap zien.

Dat vakmanschap is Gerard van Roon bepaald niet aan komen waaien. Hij volgde in zijn jeugd nog het 'ouderwetse opleidingstraject' om vervolgens als schilder een allround vakman te worden. Hij was eerst jarenlang werkzaam voor de gemeente Rotterdam, later als bedrijfsleider bij een schildersbedrijf en nadat zijn zoon door een tragisch ongeval om het leven kwam, besloot hij om voor zichzelf te beginnen. Vooral deze laatste periode had hij het vaak erg druk.

Ook nadat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt wisten veel mensen Gerard van Roon nog te vinden voor werkzaamheden waarvoor zijn vakmanschap vereist was. Zo zorgde hij er ondermeer voor dat de welbekende vis, die de toren van de Hervormde Kerk siert, weer vakkundig werd gerestaureerd. De sympathieke inwoner van 's-Gravendeel kan honderduit vertellen over zijn hobby en passie, het kunstschilderen.

'Als kind tekende en schilderde ik altijd al. Ook in de oorlog ben ik daar, ondanks de moeilijkheden mee doorgegaan. Er waren toen wel veel beperkingen. De verf kreeg ik b.v. van een leraar van Ambachtsschool en tekenen deed ik op de achterzijde van behangpapier. Ik heb uit die periode ook nog een schilderijtje met daarop het weinige eten wat wij toen hadden; twee boterhammen, een suikerbiet en een ui. Ik was een jaar of vijftien toen ik dat heb geschilderd', aldus Gerard. Dat hij een bovengemiddeld talent bezat, wordt duidelijk zichtbaar voor wie goed naar de kunstwerkjes uit die periode kijkt.

Tegenwoordig maakt Gerard van Roon schilderijen van allerlei onderwerpen. Landschappen, zeegezichten, dieren, portretten,bosgezichten, mythologie, bloemen en sculpturen, het is allemaal te zien op zijn kunstwerken. Voor het vervaardigen van zijn prachtige olieverfschilderijen maakt Gerard nu dankbaar gebruik van de kennis die hij op heeft gedaan tijdens zijn vroegere opleiding.

Hij heeft volgens eigen zeggen overigens veel geleerd van de 'oude meesters'. 'Ik keek altijd vol bewondering naar de werkstukken die in het museum Boijmans van Beuningen hingen'. Het werk van Gerard van Roon vertoont veel raakvlakken met de romantische periode in de Nederlandse schilderkunst. Met name zijn landschappen zijn duidelijk geïnspireerd door bekende landschapsschilders uit de 18e en 19e eeuw.

De expositie op de eerste verdieping van Immanuël laat ondermeer schilderijen van sfeervolle landschappen, vogels, schapen, paarden en andere dieren zien. Maar ook enkele werken gemaakt naar 'oude meesters'. Het merendeel is heel recent vervaardigd, want ondanks zijn hoge leeftijd is Gerard nog volop actief.

De expositie van Gerard van Roon in Immanuël is te zien in de wandelgang bij de receptie. Bezichtiging is mogelijk op werkdagen en de zaterdag. De toegang is uiteraard gratis.



Deel dit bericht met je vrienden!