logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Eerste BuurtWhatsApp-groep in Strijen'
13feb 2016

Eerste BuurtWhatsApp-groep in Strijen

Vrijdagochtend 12 februari 2016 is in de gemeente Strijen het allereerste BuurtWhatsApp-bord in de Hoeksche Waard geplaatst. Initiatiefnemer Peter Notenboom sleutelde eigenhandig het bord aan een paal, bij de ingang van de Fruitgaard in Strijen.

De 26-jarige Peter Notenboom zag vorig jaar een paar ongure types voorbijschuiven op het hofje, De Fruitgaard, waar hij woont. ,,Ik zat al in een Whatsapp-groepje met enkele buren. Dus stuurde ik een berichtje met de vraag of iemand die gasten kende. Toen ontstond eigenlijk het idee om een WhatsApp-groep voor de hele Fruitgaard aan te maken,” legt Notenboom uit. Samen met buurman Jeroen Luijendijk kwam uiteindelijk de eerste BuurtWhatsApp-groep van Strijen tot stand.

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke, die vrijdag het bord officieel overhandigde aan de bewoners, toonde zich verheugd met dit burgerinitiatief. ,,Het college is een groot voorstander van projecten die van onderaf uit de inwoners zelf ontstaan. Het hoeft niet altijd van bovenaf te worden opgelegd. En als wij dit dan verder vanuit de gemeente kunnen faciliteren, zoals met dit bord, is dat een goede zaak.”

Wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit van Tilburg toont aan dat het aantal woninginbraken met het gebruik van BuurtWhatsApp fors teruggedrongen kan worden.

En het idee is heel eenvoudig. Wijkbewoners maken een WhatsApp-groep aan, waarin ze elkaar waarschuwen voor verdachte figuren door foto's en signalementen rond te sturen.

Het is gebleken dat mensen eerder 1-1-2 bellen, wanneer ze steun krijgen als ze verdacht gedrag signaleren. Door een BuurtWhatsApp-groep kunnen inwoners zelf hun woongebied in de gaten houden.



Deel dit bericht met je vrienden!