logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Onderzoek naar alternatieve woonruimte statushouders'
29okt 2015

Onderzoek naar alternatieve woonruimte statushouders

De gemeente Strijen gaat onderzoeken of het mogelijk is mensen met een verblijfsvergunning (statushouders) op een alternatieve locatie te huisvesten. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat inwoners verdrongen worden voor een huurwoning. Bovendien levert de gemeente op deze manier een humanitaire bijdrage aan de vluchtelingenproblematiek.

Het onderzoek duurt naar verwachting enkele maanden. Het college van burgemeester en wethouders wil zo snel mogelijk daarna een voorstel aan de gemeenteraad voorleggen.

,,Het is niemand ontgaan dat de vluchtelingenproblematiek veel aandacht vergt in Nederland. Ook in Strijen krijgen we vaak de vraag wat wij doen om te helpen. Op dit moment zijn de gevolgen voor onze gemeente nog relatief klein. Zo werken we mee aan een kortdurende opvang van vluchtelingen in Oud-Beijerland. Maar in de nabije toekomst krijgt ook Strijen zelf meer taken opgelegd van het Rijk,” aldus burgemeester Aart-Jan Moerkerke.

Om de nieuwe vluchtelingen te kunnen opvangen wordt landelijk ingezet op het laten doorstromen van statushouders naar reguliere woningen. Zo weet de gemeente Strijen nu al dat het aantal verplicht op te nemen statushouders minimaal verdubbelt.

Dit heeft behoorlijk effect op de bestaande woningmarkt. Om te voorkomen dat inwoners die op een wachtlijst staan voor een huurwoning worden verdrongen, worden de mogelijkheden onderzocht voor versnelde en eenvoudige huisvesting van statushouders in Strijen.

Het voormalige schoolgebouw Het Spui, aan het Spui, in Strijen lijkt momenteel de meest geschikte locatie die op relatief korte termijn geschikt te maken is. Ook andere locaties worden nog meegenomen in het onderzoek, dat naar verwachting een aantal maanden gaat duren.

Om een andere geschikte plek in orde te maken, duurt echter zoals het zich er nu laat aanzien vele maanden langer, door onder meer het aanpassen van bestemmingsplannen. Verder houdt de gemeente in het onderzoek ook rekening met de financiën en -nieuwe- regelgeving.

De gemeente Strijen heeft alle relevante informatie over de huisvesting van statushouders geplaatst op de gemeentelijke website: www.strijen.nl/statushouders.



Deel dit bericht met je vrienden!