logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Feestelijke, symbolische eerste steen nieuwbouw Emmastraat'
18sep 2015

Feestelijke, symbolische eerste steen nieuwbouw Emmastraat

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Strijen en directeur-bestuurder Ben Pluimer van HW Wonen plaatsten dinsdag 15 september 2015 de symbolische eerste steen voor de nieuwbouw in de Emmastraat.

In de Oranjewijk in Strijen is de afgelopen vijf jaar volop gebouwd. HW Wonen realiseert in deze wijk, die tot aan 2010 nog grotendeels bestond uit relatief oudere woningen, diverse typen nieuwbouwwoningen. In de Emmastraat verrijzen momenteel negen seniorenwoningen.

Het zijn ruime, levensloop bestendige woningen, die net als de andere nieuwbouwwoningen in de Strijense 'Oranjewijk' voorzien zijn van frisse, oranje voordeuren. Alle seniorenwoningen in de Emmastraat zijn reeds verhuurd, 4 daarvan in de vrije huursector. Men hoopt, als alles meezit, in december de sleutels te kunnen overhandigen aan de nieuwe bewoners.

Na het plaatsen van de symbolische eerste steen werden alle toekomstige bewoners en andere genodigden ontvangen met koffie en gebak in het recent geheel verbouwde dorpshuis, dat nu officieel de naam 'Streona' draagt. De exploitanten (het echtpaar Peter en Marga Verschoor) hadden ook nog gezorgd voor smakelijke hapjes.

Zowel burgemeester Moerkerke als directeur-bestuurder Pluimer feliciteerden de aanstaande bewoners met hun nieuwe woningen en spraken de hoop uit dat men er voor de Kerst nog zal kunnen gaan wonen.

In Streona konden alle toekomstige bewoners zich laten portretteren door de bekende cartoonist/kunstenaar Ronald Kronenburg. In slechts enkele minuten maakte hij een fraaie cartoon van iedereen die dit wilde. Ook burgemeester Moerkerke en directeur-bestuurder Ben Pluimer lieten zich uittekenen. Uiteraard kreeg men de tekening mee naar huis als aandenken aan deze feestelijke middag.

Oranjewijk 'opgefrist'

Zo'n vijf jaar geleden begon de grootschalige renovatie van de Strijense Oranjewijk. Aan de Julianastraat en de Bernhardstraat werden bijvoorbeeld 24 koopwoningen (waarvan 8 in koopgarant) gerealiseerd. Fraaie herenhuizen, ruime hoekwoningen en tussenwoningen.

Ook deze huizen hadden weer de kenmerkende oranje voordeuren, waardoor ze een kleurrijke 'link' vormen met de oorsprong van de Oranjewijk (uiteraard verwijzen de straatnamen naar leden van het Koninklijk huis).

In de Achter-, Margriet-, Marijke- en Groene Kruisstraat verrezen eerder ook al seniorenwoningen. In sommige straten werd een groot aantal woningen geheel gerenoveerd.

De Strijense Oranjewijk is grotendeels gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Na de Watersnoodramp van ‘53 werden dergelijke wijken vaak snel verder uitgebreid om het hoofd te bieden aan de woningnood. Het ging hier in beide gevallen om huizen die gebouwd werden in een andere tijd, waarin ook compleet andere eisen aan woningen en woonruimte werden gesteld.

Door de vele nieuwbouw is de wijk flink opgefrist, maar de sfeer en uitstraling zijn behouden gebleven.



Deel dit bericht met je vrienden!