logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'De Peerdegaerdt ontvangt Calibris erkenning'
24jun 2015

De Peerdegaerdt ontvangt Calibris erkenning

Een aantal jaar geleden is de zorg- en activiteitenboerderij op De Peerdegaerdt met een bijzondere visie van start gegaan. Uitgangspunt is dat De Peerdegaerdt mensen in hun eigen kracht zet, door goed te kijken waar iemands talenten liggen. En dit vanuit een kleinschalige achtergrond in een natuurlijke omgeving.

Inmiddels biedt De Peerdegaerdt 6 dagen in de week van 08.30 – 17.00 dagbesteding en activiteitenbegeleiding voor mensen met verschillende achtergronden. Fijn buiten in de natuur aan het werk zijn en het verzorgen van de aanwezige dieren staan hierbij centraal. Dankzij de grote verscheidenheid aan activiteiten en werkzaamheden is altijd wel iets te vinden zodat deelnemers op een leuke en zinvolle manier bezig zijn.

Bianca Meertens, werkzaam bij De Peerdegaerdt, vertelt “dieren willen alleen maar weten wat iemand voor ze kan betekenen en zijn helemaal niet geïnteresseerd in iemands beperkingen. Dit is een hele andere en positieve benadering, die wij zelf ook graag toepassen. Iemand simpelweg waarderen om de persoon die hij is”.

Calibris-erkenning

Afgelopen week ging de vlag uit, nadat De Peerdegaerdt de Calibris-erkenning heeft ontvangen. Als kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport is Calibris verantwoordelijk voor erkenning van leerbedrijven en vaststelling van kwalificaties en meer.

Een organisatie die studenten in de praktijk wil opleiden, moet voldoen aan de criteria die Calibris heeft vastgesteld in haar erkenningsregeling. De Peerdegaerdt voldoet aan deze criteria en kan hierdoor studenten een praktijkplaats (stageplek) aanbieden. Voor het nieuwe schooljaar zijn de eerste aanmeldingen inmiddels binnen. Dankzij de ingezette groei heeft De Peerdegaerdt nog ruimte voor meer stagiaires.

Dagbesteding via PGB of ZIN

Doordat steeds meer mensen De Peerdegaerdt weten te vinden, is de zorg- en activiteitenboerderij de afgelopen tijd flink gegroeid. Sinds begin dit jaar heeft De Peerdegaerdt met alle gemeentes in de Hoeksche Waard een WMO overeenkomst afgesloten, wat betekent dat (jong) volwassenen met een Zorg-in-natura (ZIN) indicatie op De Peerdegaerdt terecht kunnen voor dagbesteding en activiteitenbegeleiding.

De dagindeling bestaat uit een gestructureerd werk- en activiteitenaanbod, gericht op de begeleidingsbehoefte en mogelijkheden van de deelnemer. Hierbij worden de werkzaamheden zo veel mogelijk op de persoonlijke interesse afgestemd. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het verzorgen van de aanwezige dieren, het onderhouden van de tuin en het landgoed, maar ook het ondersteunen bij de verschillende activiteiten op De Peerdegaerdt.

Door het  kleinschalige karakter is er voldoende tijd en aandacht voor iedereen. Dit betekent dat een groep nooit groter is dan vier personen, waar dit bij een aantal grotere zorginstellingen soms oploopt naar twaalf personen.

Kinderen in het bijzonder

In 2014 lanceerde De Peerdegaerdt het programma «Kinderen in het bijzonder». In dit programma wordt samen met de ouders een plan opgesteld wat aansluit bij de wensen en mogelijkheden van de kinderen.

De positieve kracht en energie van de aanwezige natuur en dieren, unieke aspecten van De Peerdegaerdt, spelen een sleutelrol in het programma. Hierbij is tegelijk aandacht voor de verschillende seizoenen en het zaaien, onderhouden, oogsten en bereiden van groentes en fruit.

Deelnemende kinderen kunnen in een groep of individueel begeleid worden.

Bianca Meertens, één van de begeleiders van de kinderarrangementen vertelt hierover: «Met behulp van de natuurlijke en ontspannen omgeving van De Peerdegaerdt willen we ouders ondersteunen de talenten van hun kinderen zo goed mogelijk te benutten. Ons uitgebalanceerde programma biedt voor kinderen met verschillende achtergronden een ontspannen en leerzame invulling van de dag. Wanneer gewenst kunnen wij deze dagbesteding voor kinderen ook als verlengstuk van hun behandeling inzetten. Dit in samenspraak met de ouders en in nauwe samenwerking met de behandelaar of andere organisaties.»



Deel dit bericht met je vrienden!