logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Basisschool De Boomgaard plukt de vruchten van tabletonderwijs'
25feb 2015

Basisschool De Boomgaard plukt de vruchten van tabletonderwijs

Al ruim twee jaar werken de leerlingen van OBS De Boomgaard met de  Snappet, een kleine tablet, aan diverse vakken. Meer dan 650 basisscholen in Nederland hebben deze vorm van tabletonderwijs inmiddels omarmd. Niet vreemd als je kijkt naar de positieve invloed op de leerresultaten.

Ondersteuning van het leerproces van het (individuele) kind en van de rolvervulling van de leerkracht staat centraal. De Boomgaard onderscheidt zich regionaal met de inmiddels opgedane ervaring en expertise in deze vorm van digitalisering van het onderwijs.

Reden voor een brede vertegenwoordiging van Omnis, een groep kindcentra en basisscholen uit de gemeente Borssele, om een ochtend mee te lopen op De Boomgaard om het werken met Snappets in de praktijk te bekijken. De positieve reacties doen vermoeden dat het aantal ‘Snappet-scholen’ binnenkort weer verder groeit!

Op De Boomgaard zijn de leerkrachten zonder uitzondering enthousiast over het  tabletonderwijs met Snappets, en misschien nog belangrijker …. de leerlingen ook!

Verbeterde leerresultaten, tijdwinst, beter zicht op de ontwikkeling van elk kind, verhoogde motivatie en concentratie van de leerlingen, directe feedback, meer individuele differentiatie: de voordelen zijn divers en groot. Niet vreemd dus dat Snappet genomineerd is voor de “digita 2015”, de meest prestigieuze Duitse award voor digitale educatieve media. Op 26 februari maakt de Duitse Minister van Onderwijs de winnaars bekend.

De Boomgaard zet de Snappets in bij de vakken spelling, begrijpend lezen, woordenschatontwikkeling, rekenen (inclusief automatiseren) en taalvaardigheid (mondeling en schriftelijk). Op de vraag van een leerkracht van de Omnisscholen waarom De Boomgaard het tot deze vakken beperkt houdt, antwoorden Richard Rijken en Mineke Nieuwenhuis van De Boomgaard: “Wij zoeken naar een goede balans tussen digitalisering en andere vormen van leerstofaanbod; we willen bijvoorbeeld ook voldoende aandacht schenken aan schrijfvaardigheid.”

In een inleidende presentatie laat Richard Rijken, leerkracht in groep 5, 6 en 7 van De Boomgaard, zien dat ieder kind met de eigen Snappet toegang krijgt tot les- en oefenmateriaal op het niveau dat bij het kind past (adaptief). De leerstof sluit naadloos aan op de gebruikte lesmethodes en daagt de kinderen door het adaptieve karakter uit om meer te oefenen en hun grenzen te verleggen. Vervolgvragen worden moeilijker of makkelijker op basis van de eigen resultaten en sluiten zo aan bij het niveau van het kind.

De leerkrachten worden bij de lesinstructie ondersteund met aanvullend materiaal zoals educatieve filmpjes over het specifieke onderwerp. Op het digibord kan dit materiaal klassikaal worden ingezet, maar er kan ook met de tablets centraal worden gewerkt; door de eerste paar opdrachten samen te doen en de gegeven antwoorden (anoniem) op het digibord te tonen, weet de leerkracht of iedereen meedoet en de stof begrijpt.

Tijdens de lesbezoeken in diverse groepen, zien de gasten van de Omnisscholen hoe het er op De Boomgaard aan toe gaat. Ze horen van de leerlingen zelf hoe enthousiast ze zijn en zien wat leerkracht groep 4 Mineke Nieuwenhuis eerder al had verteld: werken met de Snappets biedt ook veel kansen tot coöperatieve werkvormen, elkaar helpen en samenwerken om tot het goede antwoord te komen.

Ze zien de kracht van directe feedback: de leerling voert het antwoord digitaal in en krijgt meteen terugkoppeling met een groene krul of een rode streep. Bij een rode streep (fout antwoord) is er direct de kans het antwoord te verbeteren. Ze kunnen zonodig gebruik maken van ingebouwde tips en leerstrategieën.

De leerkrachten tonen het leerlingvolgsysteem van Snappet, het ‘dashboard’, waarin meteen de voortgang van iedere leerling in de klas te zien is. Zo kan direct worden gereageerd op leerlingen met extra hulp, meer toelichting, maar natuurlijk ook met gerichte complimenten aan de leerlingen die uitstekend aan het werk zijn.

Een leerling of een klein groepje kan gemakkelijk apart worden genomen voor extra instructie, omdat de andere kinderen op hun tablet rustig door kunnen werken. De leerlingen kunnen bij elke les in een plusprogramma (op hun eigen niveau) extra werken aan de leerstof, zowel remediërend als ze meer oefening nodig hebben als verrijkend wanneer ze alles snel en goed gemaakt hebben.

Aan het einde van de dag zijn de resultaten direct voor de leerkracht beschikbaar. Snappet geeft een beeld van de voortgang van elke leerling en van de hele klas ten opzichte van de rest van Nederland. De leerkracht gebruikt deze informatie om de volgende les zo goed mogelijk in te richten.

Iedere leerkracht weet dat afwisseling belangrijk is. Daarom werkt De Boomgaard naast de Snappets met boeken en werkboeken en worden toetsen voornamelijk op papier gemaakt.

De Snappets bieden echter ook leuke extra’s als spelvormen en stemmen/ quiz. Richard Rijken maakt ter afsluiting van het bezoek van de Omnisscholen van die laatste optie gebruik door enkele vragen voor te leggen waarop de gasten antwoorden op hun tablet. Op het digibord verschijnen de antwoorden van de groep op vragen als “Heeft dit bezoek je voldoende inzicht gegeven in het werken met Snappets?” Deze werkvorm zorgt voor een levendige discussie en maakt duidelijk waarom kinderen dit ook altijd fantastisch vinden. De antwoorden laten zien dat het een zinvolle ochtend was en dat de Omnisscholen hiermee een weloverwogen beslissing kunnen gaan nemen over de introductie van tabletonderwijs.

De werkwijze op De Boomgaard sluit prima aan bij de geformuleerde basisvaardigheden die nodig zijn in de 21ste eeuw (de ‘21st century skills’). Interessant hierbij is dat de Rijksoverheid, in de persoon van staatssecretaris Sander Dekker, in februari het startsein heeft gegeven voor een landelijke maatschappelijke dialoog over het onderwijs van de toekomst.

Dit traject genaamd ‘#onderwijs2032’ gaat in op de vraag welke kennis en vaardigheden leerlingen in de toekomst nodig hebben en of het onderwijs hier nog wel goed bij aansluit. Dit moet leiden tot een vernieuwd curriculum voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Ouderavond op 20 mei

De Boomgaard heeft vanuit de eigen aanpak en plannen veel affiniteit met dit traject en organiseert daarom op woensdag 20 mei (19:30 – 21:30 uur) één van de 60 nationale ouderavonden die onderdeel uitmaken van ‘de week van #onderwijs2032’. Deze week wordt afgesloten op donderdag 21 en vrijdag 22 mei met het ‘Onderwijsfestival2032’ in Amsterdam.

Tijdens de ouderavond gaan ouders, leerlingen uit groep 7 en 8 en de school samen onder leiding van een professionele begeleider in gesprek over de toekomst van het onderwijs. In cocreatie bedenken ze samen hoe het onderwijs toekomstbestendig gemaakt kan worden en wat dat voor de eigen school betekent.



Deel dit bericht met je vrienden!