logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
23jun 2014

Laatste schoolweken De Viking

Nog enkele weken en dan sluit de obs De Viking haar deuren voorgoed. Het schooltje in Nieuwendijk telde op de laatste teldatum (1 oktober 2013) nog 12 leerlingen en dat is een stuk minder dan de ondergrens van 23 leerlingen die het Ministerie van Onderwijs hanteert voor instandhouding van basisscholen. 

“Natuurlijk doet het pijn”, stelt bestuursvoorzitter Luc van Heeren van Acis. “We hebben sluiting lang weten te voorkomen. Zo deden we enkele jaren geleden samen met de gemeente Korendijk zelfs een beroep op de discretionaire bevoegdheid van de minister om de school, die toen ook al minder dan 23 leerlingen had, toch open te houden. Daar stemde de minister toen mee in.

De Viking mocht in ieder geval tot 1 augustus 2014 blijven bestaan. Om nog langer open te blijven moest de school op de teldatum 1 oktober 2013 tenminste 23 leerlingen hebben. Dat waren er dus maar 12 en daardoor is het over enkele weken definitief voorbij. Het is niet anders”.

“De ouders van de leerlingen hebben inmiddels allemaal een nieuwe school voor hun kind gezocht. De meeste Vikingen maken de overstap naar de obs De Eendragt in Zuid-Beijerland, maar er zijn ook kinderen aangemeld bij de Gouwaert in Goudswaard. Het dunbevolkte voedingsgebied van De Viking is nu eenmaal erg uitgestrekt. Tot voor enkele jaren behoorde het eiland Tiengemeten daar ook nog toe”.

Hoewel sluiting van de school in Nieuwendijk pijn doet zullen de laatste weken in het schoolgebouw in Nieuwendijk allerminst in mineurstemming worden doorgebracht. Zo vindt op 18 en 19 juni de meerdaagse schoolreis plaats naar het Scoutinggebouw in Numansdorp; is op 3 juli de laatste portfolioavond voor de ouders en gaan de kinderen op 7 juli voor het eerst een dagje  meedraaien op hun nieuwe school.

Als grote finale organiseert de school van 8 tot 11 juli a.s. een feestweek met een schoolreis naar Drievliet, een afscheidsbarbecue, een feestavond op 10 juli met toneel en aansluitend slaapfeest in de school met een heerlijk ontbijt in de ochtend van 11 juli. Na het ontbijt zullen de kinderen geheel  volgens oud Vikinggebruik letterlijk de school ‘uitgegooid’ worden.

In de allerlaatste schoolweek draaien de Vikingen weer enkele dagen mee op hun nieuwe school om op donderdag 17 juli nog een keer terug te keren op hun oude school voor een verrassingsdag, waarvan de inhoud uiteraard tot het allerlaatste moment onbekend moet blijven.

Daarna begint de grote vakantie en blijft het schoolgebouw voorgoed leeg, want Stichting Acis geeft het op 1 augustus a.s. terug aan de gemeente Korendijk.

Het is nog niet bekend welke plannen de gemeente  met het schoolgebouw heeft.



Deel dit bericht met je vrienden!