logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
24apr 2014

Opruimen asbestdeeltjes clubgebouw GOZ

Vandaag, donderdag 24 april 2014 wordt het terrein rondom het clubgebouw van GOZ in Mijnsheerenland afgezet in verband met het opruimen van enkele aangetroffen asbestdeeltjes.

Een gespecialiseerd bedrijf probeert de klus nog voor het weekeinde te klaren. Of dat lukt is mede afhankelijk van de weersomstandigheden.

Tijdens recent onderzoek als voorbereiding op toekomstige sloop van de clubaccommodatie is vastgesteld dat er asbesthoudend materiaal in de dakplaten en dakgoten van het gebouw zit.

De sloop van het gebouw van GOZ maakt, net als de sloop van de overige (deels al) leegstaande panden in dit gebied, onderdeel uit van het project Dorpshart Mijnsheerenland.

Om eventuele risico’s  uit te sluiten heeft gemeente Binnenmaas direct nader onderzoek laten doen naar de eventuele aanwezigheid van asbesthoudende materialen op de bestrating rondom het gebouw. Dat onderzoek is woensdag 23 april door asbestgecertificeerd onderzoeksbureau AA&C uitgevoerd.

In de voegen van de bestrating direct om het clubgebouw heen, zijn op enkele plekken stofresten met asbesthoudend materiaal aangetroffen. Deze zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van de hier en daar verweerde dakplaten van het clubgebouw.

In overleg en afstemming met GOZ en de Dienst Gezondheid en Jeugd (GGD) wordt uit voorzorg het gebied rondom het clubgebouw vandaag nog afgezet. Gemeente Binnenmaas heeft een asbestgespecialiseerd bedrijf opdracht gegeven de dakplaten en goten af te dichten met een coating, zodat het risico op stofverspreiding wordt geminimaliseerd. Ook wordt het terrein schoongemaakt en de aangetroffen asbestdeeltjes verwijderd.

Omdat dit bedrijf aan alle voorschriften van een asbestgecertificeerd bedrijf moet voldoen, zullen er werknemers op het terrein van GOZ rondlopen in de zogenaamde “witte pakken”. Dit betekent niet per definitie dat er asbesthoudend materiaal vrij komt, maar het is verplicht voor het bedrijf om deze beschermende maatregelen voor de werknemers te nemen.

Het aanbrengen van de coating en schoonmaken van het terrein direct rondom het clubgebouw zal, afhankelijk van de weersomstandigheden, volgens planning dit weekeinde klaar zijn.

De uitslag van het onderzoek naar de velden zal echter niet op tijd binnen zijn om de viering van Koningsdag op deze plek door te laten gaan. Er wordt in overleg met de oranjevereniging met spoed gezocht naar een vervangende locatie in Mijnsheerenland. Via de website en Facebookpagina van de gemeente en de oranjevereniging zal de alternatieve locatie bekend worden gemaakt.

Als het terrein is schoongemaakt, wordt vervolgens een controleonderzoek uitgevoerd. Pas als dat uitwijst dat er geen asbesthoudende deeltjes meer worden aangetroffen, wordt het terrein vrij gegeven en de hekken verwijderd.



Deel dit bericht met je vrienden!