logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
20jan 2014

Eerste startersleningen in Binnenmaas toegekend

 

Op woensdag 22 januari 2014 overhandigt wethouder Henk van Etten  om 16.00 uur een boeket bloemen aan de eerste twee personen in de gemeente Binnenmaas aan wie een starterslening is toegekend.

Dit vindt plaats op de locatie van het nieuwbouwplan Hofwijk te Mijnsheerenland. De bloemen worden uitgereikt aan de heer O.C. van Gelderen (bouwnummer 8) en mevrouw A. Noordzij (bouwnummer 7). Ook initiatiefnemer VORM Ontwikkeling uit Papendrecht is vertegenwoordigd.

De starterslening worden verstrekt via de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) uit Hoevelaken. Wethouder Van Etten is erg blij dat nu de eerste startersleningen in Binnenmaas zijn toegekend:

‘Er zijn grote zorgen om voor starters op de woningmarkt ook woningen bereikbaar te maken. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorgesteld om de mogelijkheid van een starterswoning te introduceren in Binnenmaas. Juist om die doelgroep te helpen een woning te kunnen kopen.

Deze regeling is zeker niet de oplossing voor alle problemen op de woningmarkt, maar het kan voor starters op de woningmarkt net dat zetje in de rug zijn. Dat het nu twee starters is gelukt dankzij deze regeling een woning te verwerven in het plan Hofwijk vind ik geweldig. Ik hoop van harte dat er nog meer startersleningen kunnen worden verstrekt.’                                                    

Startersleningen 

Op 23 mei 2013 heeft de gemeenteraad van Binnenmaas ingestemd met het instellen van de Starterslening via de Afkoopregeling. De Starterslening wordt verstrekt via de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).

De Starterslening betreft een tweede hypotheek onder Nationale Hypoteekgarantie. De hoogte van deze lening hangt af van het inkomen, het eigen vermogen en de voorwaarden van de gemeente en het SVn.

De Starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar en heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. De eerste drie jaar hoeft geen rente en aflossing betaald te worden. Hierna betaalt men, afhankelijk van onder andere de stijging van het inkomen, in principe rente en aflossing. Iedere drie jaar wordt opnieuw beoordeeld of er rente en aflossing betaald kunnen worden.

Afkoopsom

SVn heeft de afkoopregeling in 2012 geïntroduceerd. De kosten en risico’s voor de lening worden in een keer bij SVn afgekocht door een bedrag van 30 % van de totale Starterslening over te maken.

In Binnenmaas wordt de afkoop van de lening niet betaald uit gemeenschapsgeld, maar door een natuurlijke of rechtspersoon. Dat kan bijvoorbeeld de projectontwikkelaar zijn. Hierdoor is de regeling voor de gemeente budgetneutraal, maar wordt wel de verkoop van woningen gestimuleerd.

Meer informatie over de starterslening is te vinden op www.svn.nl.



Deel dit bericht met je vrienden!