logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
22dec 2013

GroenLinks: fusiekoers aanpassen

De vijf fracties van GroenLinks in de Hoekschewaard zijn van mening dat de stuurgroep Evaluatie Regionale Samenwerking (ERS) haar koers inzake de route en mate van herindeling moeten aanpassen naar de wens van de meerderheid van de Hoekschewaard.

Na afgelopen woensdag is de situatie er niet makkelijker op geworden, nadat er in de diverse gemeenteraden verschillend werd gestemd over het voorstel van de stuurgroep ERS.

Drie gemeenten (Oud-Beijerland, Cromstrijen en Strijen) willen een snellere fusie dan het voorstel en in Korendijk en Binnenmaas wil men helemaal geen fusie.

De stuurgroep ERS, waarin de vijf burgemeesters van de Hoekschewaard zitting hebben, gaat zich de komende dagen beraden over de besluiten uit de diverse raden en welke vervolgstappen er moeten worden genomen.

Volgens Hans Van ’t Hof, fractievoorzitter van GroenLinks Strijen, heeft een meerderheid van de Hoekschewaardse raadsleden zich nu uitgesproken voor een versnelde fusie tot één gemeente Hoekschewaard en zou dit volgens hem ook de vervolgstap moeten worden.

“De stuurgroep ERS zal in haar vervolgstap de meerderheid van stemmen in de 5 gemeenten in zijn totaliteit moeten respecteren en veel minder rekening moeten houden met het stemgedrag in een minderheidsgemeente”; aldus Van ’t Hof.

“Er lag immers al een voorstel op tafel waarbij werd uitgegaan van het toewerken naar één gemeente en de meerderheid in de Hoekschewaard wil dit dus nu ook, maar alleen sneller en definitiever dan voorgesteld.”; vervolgt Van ’t Hof.

GroenLinks is bang dat de samenwerking niet beter wordt indien de uitkomst zou zijn dat Binnenmaas en Korendijk zelfstandig zouden blijven en de overige 3 gemeenten spoedig gaan fuseren tot één gemeente.

“De burgemeesters moeten zich er van bewust zijn dat indien niet alle neuzen alsnog dezelfde kant op gaan, er een grote wig in de samenwerking kan komen en dat we als Hoekschewaard de regie wederom uit handen geven. En daar is uiteindelijk niemand bij gebaat”; besluit Van ’t Hof.



Deel dit bericht met je vrienden!