logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
06dec 2013

Broodfonds voor Hoekschewaardse ZZP'ers

De afgelopen jaren is het aantal ZZP’ers enorm toegenomen. Voor de een betekent dit de verwezenlijking van een droom, voor de ander is het de enige mogelijkheid om in deze crisistijd aan werkloosheid te ontsnappen.

Een groot probleem voor alle ZZP’ers is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hieraan zijn torenhoge kosten verbonden terwijl door verzekeringsmaatschappijen tal van uitsluitingen gehanteerd worden. Daarom begint tweederde van de zelfstandig ondernemers hier niet aan; zij lopen hierdoor een aanzienlijk financieel risico.

Strijenaar Hans Nederveen werd met dit probleem geconfronteerd als begeleider van een ZZP’er. In zijn zoektocht naar een oplossing kwam hij op het spoor van het Broodfonds. Het coöperatieve karakter van het Broodfonds maakte hem zo enthousiast dat hij zijn best wil doen om voor en met ZZP’ers een Broodfonds Hoeksche Waard op te richten.

Ondernemers uit de Hoeksche Waard kunnen kennismaken met deze nieuwe collectieve arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor ZZP’ers. Want Hans Nederveen wil pogen ook een Broodfonds voor ZZP’ers in de Hoeksche Waard te starten. Bij voldoende interesse organiseert hij een informatiebijeenkomst.

Een Broodfonds is een collectief waarin twintig tot maximaal vijftig zelfstandige ondernemers elkaar financieel helpen als zij een periode arbeidsongeschikt zijn. Een broodfonds is een betaalbaar en transparant alternatief voor de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Deelnemers aan een Broodfonds zetten elke maand een klein bedrag opzij op hun eigen, individuele Broodfonds-bankrekening. Zodra een deelnemer ziek wordt, krijgt hij van de andere deelnemers een kleine schenking. Deze maandelijkse netto-schenkingen zijn voldoende om van te leven.

Zolang niemand ziek is, bouwt het Broodfonds op alle rekeningen reserves op. Wie uit zijn Broodfonds stapt kan zijn tegoed gewoon meenemen want dat blijft, na aftrek van schenkingen en kosten, eigendom van de deelnemers.

Het Broodfonds werkt op basis van afspraken en onderling vertrouwen. De deelnemers kennen elkaar en bepalen wie zij toelaten. Wel moet iedere deelnemer al een jaar van zijn onderneming kunnen rondkomen en dit met jaarcijfers kunnen aantonen.

Ook mensen met een ziekteverleden worden zonder bijzondere voorwaarden toegelaten. Meedoen kan van 35 tot 115 euro per maand.

Het Broodfonds is inmiddels al door bijna 2.000 ZZP’ers ontdekt als slimme oplossing. Ze worden door heel Nederland opgericht. Er zijn op dit moment tweeënzestig actieve Broodfondsen; daarnaast zijn nog twintig groepen in oprichting.

Er zijn gevarieerde Broodfondsen per stad of regio met allerlei beroepen, van hoveniers en coaches tot bouwvakkers en fotografen. Daarnaast zijn er beroepsgerichte Broodfondsen voor bijvoorbeeld filmmakers, verplegend personeel en journalisten.

Het eerste Broodfonds bestaat sinds 2006. Biba Schoenmaker, Andre Jonkers en Haiko Liefmann uit dat eerste Broodfonds helpen nu nieuwe Broodfondsgroepen met opstarten.

Meer informatie en een overzicht van alle actieve Broodfondsen in Nederland zijn te vinden op www.broodfonds.nl . @broodfonds is te volgen op LinkedIn, Twitter en Facebook.

Geïnteresseerden in het Hoekschewaards Broodfonds kunnen zich aanmelden bij broodfondshw@gmail.com of bellen met of een sms sturen naar Hans Nederveen 06-13685199.



Deel dit bericht met je vrienden!