logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
24mei 2013

Starterslening in Binnenmaas

23 mei 2013 heeft de gemeenteraad van Binnenmaas ingestemd met het instellen van de Starterslening via de Afkoopregeling.

De Starterslening wordt verstrekt  via de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). De Starterslening betreft een tweede hypotheek onder Nationale Hypoteekgarantie. De hoogte van deze lening hangt af van het inkomen, het eigen vermogen en de voorwaarden van de gemeente en het SVn.

De Starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar en heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. De eerste drie jaar hoeft geen rente en aflossing betaald te worden. Hierna betaalt men, afhankelijk van onder andere de stijging van het inkomen, in principe rente en aflossing.

Iedere drie jaar wordt opnieuw beoordeeld of er rente en aflossing betaald kunnen worden. De Starterslening bedraagt maximaal € 30.000,00.

Verantwoordelijk wethouder Henk van Etten benadrukt het belang van deze regeling: ‘De regeling is zeker niet de oplossing voor alle problemen op de woningmarkt, maar kan een bijdrage leveren aan het vergroten van de mogelijkheden voor starters om een woning te kopen.’

Afkoopsom

SVn heeft de afkoopregeling in 2012 geïntroduceerd. De kosten en risico’s voor de lening worden in een keer bij SVn afgekocht door een bedrag van 30% van de totale Starterslening over te maken. In Binnenmaas wordt voorgesteld de afkoop van de lening niet te laten betalen uit gemeenschapsgeld, maar door een natuurlijke of rechtspersoon. Dat kan bijvoorbeeld de projectontwikkelaar zijn.

Hierdoor is de regeling voor de gemeente budgetneutraal, maar wordt wel de verkoop van woningen gestimuleerd.

Starters en doorstromers worden op de koopwoningmarkt getroffen, een doorstromer is sterk afhankelijk van de starter op de woningmarkt en de starter ziet zich geconfronteerd met zo’n 10 % verminderde leencapaciteit, terwijl de maandlasten van een hypotheek juist zo’n 20 % hoger liggen. Hierdoor stagneert de doorstroming op de woningmarkt.



Deel dit bericht met je vrienden!