logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
20mrt 2013

Startnotitie Evaluatie regionale samenwerking Hoeksche Waard

Dinsdagavond 19 maart 2013 stemde de gemeenteraad van Cromstrijen als laatste van de Hoekschewaardse gemeenteraden in met de startnotitie Evaluatie regionale samenwerking Hoeksche Waard. De andere vier gemeenteraden behandelden dit onderwerp al eerder. Hiermee zijn nu in alle raden de uitgangspunten voor het evaluatieonderzoek vastgelegd.

Evaluatieonderzoek

Dit jaar vindt in de Hoeksche Waard een evaluatie plaats van de bestuurlijke samenwerking. Gekeken wordt naar de samenwerking tussen de vijf gemeenten en de samenwerking van de gemeenten met het SOHW (Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard).

De aanleiding voor de evaluatie is te vinden in de bepalingen van de Gemeenschappelijke regeling SOHW en de afspraken die in 2009 met de provincie Zuid-Holland zijn gemaakt. Bovendien is het vanuit een zelfbewuste houding altijd goed om als gemeenten en regio een spiegel voor te houden.

Onderzoeksbureau

Ter voorbereiding stelde een stuurgroep bestaande uit vier burgemeesters, een locoburgemeester en de voorzitter van het SOHW een startnotitie op. Hierin staan de uitgangspunten en de wijze waarop de evaluatie wordt uitgevoerd beschreven.

Verschillende onderzoeksbureaus kregen de vraag een offerte uit te brengen en hun visie op het onderzoek te presenteren. De keuze is gevallen op het bureau Partners+Pröpper. Zij voeren het evaluatieonderzoek uit. Daarnaast wordt een onderzoeksbegeleidingscommissie ingesteld om de objectiviteit van het onderzoek te waarborgen.

Na afronding van het evaluatieonderzoek wordt, na de zomer, ook een toekomstverkenning opgesteld. Deze toekomstverkenning moet leiden tot een gedragen besluit van de gemeenteraden over de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard (ook wel de ‘stip aan de horizon’ genoemd).

Participatie

In de startnotitie staat als uitgangspunt dat het onderzoek op een open en transparante manier plaatsvindt. Naast de colleges, de gemeenteraden en het SOHW worden ook het maatschappelijk middenveld, de ‘eigen’ organisaties, de inwoners en de omgeving buiten de Hoeksche Waard betrokken bij het proces.

Deze partijen worden al betrokken bij het opstellen van de onderzoekvragen. Welke vragen vindt men in deze evaluatie belangrijk en wat moet onderzocht worden. In de komende weken wordt gewerkt aan het opstellen van deze onderzoeksvragen.

Op dit moment vindt de verdere uitwerking plaats van de wijze waarop  input van deze partijen verkregen gaat worden, zoals via een online platform, telefonische interviews en dergelijke. De gemeenteraden nemen uiteindelijk een besluit over de onderzoeksvragen.



Deel dit bericht met je vrienden!