logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
25jan 2013

Twee herdenkingen watersnoodramp in Cromstrijen

Op 1 februari 2013 is het zestig jaar geleden dat de watersnoodramp in Nederland de Zuid-Hollandse eilanden, Zeeland en delen van Noord-Brabant trof. Ook de Hoeksche Waard, waaronder Numansdorp, werd zwaar getroffen. In Numansdorp maakte het gevaarlijke water 56 slachtoffers. De meeste slachtoffers vielen in de voormalige Ambachtsheerlijkheid, toen een groot landbouwgebied. De ramp raakte de mensen in het buurtschap Schuring diep.

Ieder jaar organiseert buurtvereniging De Schuring een herdenking bij het herdenkingsmonument aan de Korte Boomweg. Eens in de vijf jaar besteedt de gemeente aandacht aan de herdenking op de begraafplaats aan de Hallinxweg in Numansdorp. Op deze begraafplaats liggen de slachtoffers van de ramp begraven en staat een monument ter nagedachtenis aan hen.

Programma

Er zijn dit jaar twee herdenkingen. Eén bij het monument aan de Korte Boomweg en één bij de gemeentelijke begraafplaats. Herdenken doen we graag samen. U bent dan ook van harte welkom om één of beide herdenkingen bij te wonen.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 18.30 uur verzamelen algemene begraafplaats aan de Hallinxweg
  • 18.45 uur bus vertrekt naar Korte Boomweg
  • 19.00 uur herdenking bij het monument
  • 19.40 uur bus vertrekt naar gemeentelijke begraafplaats
  • 19.55 uur herdenking bij gemeentelijke begraafplaats
  • 20.40 uur koffie en thee in de aula

Busvervoer | Bij het monument aan de Korte Boomweg is beperkt ruimte om te parkeren. Daarom rijdt er een (gratis) bus vanaf de begraafplaats aan de Hallinxweg naar het monument aan de Korte Boomweg. Aanmelden kan bij Wera de Jong door een e-mail te sturen naar
w.dejong-voogt@cromstrijen.nl of telefonisch via (0186) 656 135.

Gedichtenwedstrijd

Zes klassen van basisschool De Dubbeldekker, De Bron en De Takkenbosse uit Numansdorp kregen donderdag 10 januari een workshop poëzie. Daarna gingen de kinderen zelf aan de slag. Zij maakten een gedicht met als thema Watersnoodramp. De winnaars dragen hun gedicht voor tijdens de herdenkingsbijeenkomsten.

Activiteiten

Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum organiseren bibliotheek, buurtvereniging en de gemeente gezamenlijk verschillende activiteiten zoals lezingen en herdenkingen. Meer informatie over de herdenkingsbijeenkomst en andere activiteiten vindt u op www.cromstrijen.nl



Deel dit bericht met je vrienden!