logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Cultuur

Monumenten

Korenmolen 't Vliegend Hert

Molen 't Vliegend hert in 's-Gravendeel

De ronde stenen stellingmolen is gebouwd in de periode 1857 - 1858 aan de Molendijk.

In de molen was een graanhandel gevestigd. In 1949 is de molen gerestaureerd, eind 2011 is een grondige restauratie afgerond.

De molen is niet voor het publiek opengesteld.

Boerderij Langestraat 21

Deze boerderij is gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. Het woonhuis heeft een hoog, met pannen gedekt schilddak, waarin twee dakkapellen. De vensters bestaan uit 20-ruits-schuiframen. Achter het woonhuis bevindt zich een gepotdekselde houten stal.

Rijkestraat 26-28

Dit boerenhuis is in het begin van de 19e eeuw gebouwd. Opvallend is de puntgevel waarin vlechtingen voorkomen. De vensters zijn voorzien van luiken en 6-ruits-schulframen.

Zuid Voorstraat 18

Dit pand is gebouwd in de 18e eeuw. Het is een dwarshuis onder een pannen zadeldak tussen puntgevels.

De vensters bestaan uit 6-ruitsschuiframen en in de bovenlichten gesneden hoekversieringen. Deze dateren uit het begin van de 19e eeuw.

In het pand was vroeger een bakkerij gevestigd.

Monument Zuid-Voorstraat 18 's-Gravendeel

Boerderij Noord Voorstraat 23

Monument Noord Voorstraat 23 's-Gravendeel

Deze boerderij dateert uit 1840.

Het woongedeelte heeft een puntgevel met zadeldak. Achter het woonhuis staat een gepotdekselde houten stal.

Kunstwerken

De Naald

Kunstwerk behorend bij de tunnelbouw. Ontwerp: lngrid Kruit (1977). Keramiek paal op een wit vlak van 8 bij 8 meter.

In de paal is een spleet aangebracht, die noord-zuid gericht is. Als de zon schijnt ontstaat er een slagschaduw van de paal op het witte vlak. De grootte hiervan is afhankelijk van de tijd van het jaar (stand van de zon). In het donkere schaduwvlak ontstaat een lichte streep, doordat het zonlicht door de spleet schijnt. Ook de lengte van de streep is afhankelijk van de stand van de zon.

Aan de rand van het witte vlak zien we koperen stripjes met daarop de woorden: dag- en nacht evening (gelijke duur van dag en nacht) 21 maart en 21 september. Volgens het KNMI moet de lichtstreep op die dagen de punten raken.

Kunstwerk De Naald in 's-Gravendeel

Vlasrepelende mannen

Kunstwerk vlasrepelende mannen in 's-Gravendeel

Kunstwerk dat tot 2011 voor het gemeentehuis aan de Korte Smidsweg heeft gestaan. Momenteel wordt gezocht naar een nieuwe locatie.

Ontwerp: Henk Kuizenga (1983). Bronsplastiek op stenen sokkel.

Het beeld herinnert aan de vlasindustrie, die meer dan 300 jaar een belangrijke rol heeft gespeeld in 's-Gravendeel. Het bronsplastiek is door machinefabriek D. Barth en Zn. B.V. aan de gemeente 's-Gravendeel geschonken ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het bedrijf.

Streekgerecht: recept seuters

Als wij bij mijn ouders thuis 's avonds met de familie bij elkaar zijn voor bijvoorbeeld een oudejaarsfeest staat er op de tafel naast de gebruikelijke hapjes vaak ook een pan met de traditionele 's-Gravendeelse seuters. Seuters zijn kleine aardappeltjes in de schil die uren hebben staan sudderen ("seuteren") in reuzel. De inwoners van 's-Gravendeel hebben hun bijnaam "Seuters" aan dit gerecht te danken!

Hieronder het recept zoals mijn vader ze maakt.

Boen hele kleine aardappeltjes goed schoon, pit ze maar schil ze niet! Kook ze 5 minuten voor. Smelt reuzel in een braadpan (de hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid aardappeltjes, niet te zuinig) en bak de aardappeltjes even aan. Voeg zout en lekker veel peper naar smaak toe. Laat ze daarna op zéér laag vuur met deksel op de pan minimaal 3 uur seuteren. Schep ze regelmatig om. Eet smakelijk!