logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
05apr 2014

Open dag Hervormde kerk Numansdorp

Zaterdag 5 april 2014.

Open Dag Hervormde Kerk Numansdorp

Op zaterdag 5 april 2014 opent de Hervormde Kerk Numansdorp haar deuren voor alle belangstellenden. Met deze open dag viert zij samen met de gemeente Cromstrijen het feit dat alle restauratiewerkzaamheden van de toren en kerk gereed zijn. Het resultaat willen zij graag aan iedereen laten zien!

Om 10.00 uur opent de kerk haar deuren. Het officiële gedeelte is van 10.30 -11.00 uur. Hierbij verrichten wethouder Peter Riedijk, gedeputeerde Han Weber en de beide predikanten ds. C.D. van Alphen en ds. J.H. den Braber de officiële openingshandeling.

Gezamenlijk traject

De Hervormde Gemeente Numansdorp, eigenaar van het schip, en de gemeente Cromstrijen, eigenaar van de toren, werkten samen om het hele pand aan de Torenstraat te laten restaureren.

Het was een moeizaam traject. Maar na jarenlange procedures is het toch gelukt om in samenhang de restauratie van kerk en toren in 2013 te starten. Zowel de toren als het schip zijn rijksmonumenten en daarom stelden de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed en de provincie Zuid-Holland hiervoor subsidie beschikbaar.

Restauratiewerkzaamheden

Van het uithakken van slechte stenen en voegen van de buitenmuren tot het vervangen van de oude houten vloer. Van het weghalen van oude gordijnen om de akoestiek zo nog meer te verbeteren tot het eigenhandig maken van nieuwe kerkbanken. Er is de afgelopen tijd heel hard gewerkt.

Het resultaat kunt u zelf bekijken tijdens de open dag. Aan het eind van de middag kunt u het resultaat ook horen want dan zal het “Oude Raadhuis Renaissance Consort” een muzikaal intermezzo verzorgen en als afsluiting geeft een van de vaste organisten een mini orgelconcert.

Klim naar boven

Tijdens de open dag krijgen belangstellenden de kans om een kijkje te nemen op de eerste verdieping van de kerktoren. Tussen 11.00 – 12.00 uur en tussen 13.00 – 15.00 uur kunnen groepen onder begeleiding naar boven.

Activiteiten voor jong en oud

Ook aan de kinderen is gedacht, er is o.a. een speurtocht en een knutselhoek. Verder zijn er diverse tentoonstellingen o.a. van gevonden munten tijdens de restauratie en is er een fotopresentatie over de restauratie.

De hele dag zijn er mensen aanwezig die u van alles kunnen vertellen over de kerk en restauratie.

In het “Grand Café” kunnen bezoekers terecht om wat te drinken en elkaar te ontmoeten.

Contactinformatie:
Locatie: Hervormde kerk Numansdorp
Organisator: Gemeente Cromstrijen


Deel dit bericht met je vrienden!