logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Open monumentendagen 2012'
08sep 2012

Open monumentendagen 2012

Van zaterdag 8 september 2012 tot en met zondag 9 september 2012.

Op Open Monumentendag gaan we doorgaans naar binnen. Maar dit jaar gaan we op zaterdag 8 en zondag 9 september ook eens naar buiten. Want het thema is 'Groen van Toen'. Daarin staat de relatie tussen het monument en zijn directe omgeving centraal.

Ons gebouwde erfgoed kan niet los gezien worden van de omgeving waarin het is opgetrokken. Vrijwel alles wat we in Nederland aan groen hebben, is immers door mensen bedacht en aangelegd in relatie tot de gebouwde ‘stenen’ omgeving. Met Groen van Toen stelt de Stichting Open Monumentendag die relatie centraal.

Aanleiding om dat dit jaar te doen is het feit dat 2012 uitgeroepen is tot het Jaar van de Historische buitenplaats. Maar de Open Monumentendag beperkt zich niet tot buitenplaatsen en landgoederen. Alle groene monumenten komen in het tweede weekend van september aan bod: van hofjes tot plantsoenen, van begraafplaatsen tot kloostertuinen, van stadswallen tot stadsparken, van grafheuvels tot terpen, van villaparken tot tuindorpen, van lanen tot houtwallen.

Op Open Monumentendag 2012 leren we monumentaal Nederland nog beter kennen: van binnen en van buiten. De Hoeksche Waards Bomenstichting Fraxinus Excelsior is uiteraard blij dat er dit jaar tijdens de Open Monumentendag voor dit thema is gekozen.

Het is ook in onze regio een prima gelegenheid om eens een kijkje te nemen bij monumentale bomen. Er zijn diverse unieke, monumentale bomen in de regio die men gewoon van dichtbij kan bekijken. De linde voor de Lindehoeve in Mookhoek b.v., maar ook de prachtige oude plataan voor de Herv. Kerk in Maasdam en de meer dan 120 jaar oude wilg op het kerkplein te Puttershoek. En in het Laningpark in Oud-Beijerland staan ook de nodige fraaie, oude bomen.

De bomenstichting hoopt dan ook dat er in september flink wat mensen de moeite zullen nemen om niet alleen naar historische gebouwen te kijken, maar zeker ook naar 'ons' monumentale groen.

©Foto Arie Pieters

Deel dit bericht met je vrienden!